Gezinscoach

 

Waarom een gezinscoach?

Voor zowel ouders als kinderen kan het op een bepaald moment belangrijk of noodzakelijk zijn om voor een korte periode, een externe en onafhankelijke hulpbron te laten meedenken. Een gezinscoach is iemand die betrokken is bij uw hulpvraag en die u daarbij kan helpen. Er wordt gekeken naar de gezinsdynamiek en eventuele problematische omstandigheden waarbij professioneel advies gegeven wordt, om tot oplossingen te komen. Een gezinscoach biedt daarnaast ook incidentele hulp, bij bijvoorbeeld een moeilijk te behalen doel om een situatie te herstellen en/of te helpen veranderen. 

Wat gebeurt er in veel gezinnen?

In mijn werkgebied binnen het onderwijs en het bedrijfsleven werd ik regelmatig geconfronteerd met gezinnen in zware probleemsituaties. Vaak ontbreekt het aan pedagogisch verantwoorde oplossingen en aan een duidelijk inzicht in de gezinssituatie en de oorspronkelijke oorzaak. Daarnaast staan zowel ouders als kinderen onder een enorm hoge druk, door de dagelijkse verplichtingen en wordt het 'lontje' bij sommigen steeds korter. In veel gezinnen is er sprake van verstoorde relaties, communicatieproblemen, stress, ruzies, onenigheid en een onevenwichtige rolverdeling. Wat aanvankelijk een prachtige wens was, is veranderd in een woordenwisseling en soms zelfs een respectloos 'oorlogsgebied'. De gedachte om kinderen in een fijn gezin groot te brengen is structureel veranderd in een drama, uitgeputte ouders en een strijd die nooit meer lijkt te stoppen. Het komt regelmatig voor dat ouders al vanaf de geboorte problemen ervaren in de omgang met hun kind(eren). Dit patroon kan worden doorbroken. Soms is daar hulp bij nodig.   

Hoe komt het dat we opvoeden op onze eigen manier?

Hoe komt het toch dat een gezin evenwichtig en in alle rust samenwerkt of juist totaal uit zijn balans is geraakt? Hebt u al veel opvoedstrategieën uitgeprobeerd en komt de sociaal-emotionele omgang met elkaar toch steeds weer in het geding? Is saamhorigheid verdwenen en zijn de verstandshoudingen niet meer kloppend. Dit kan voor een gezin een belangrijke reden zijn waarom men dagelijks met lijden, strijd en pijn te maken heeft. Gezinsleden in alle leeftijden kunnen met veel frustratie, angst, schaamte, eenzaamheid en verdriet leven of opgroeien. De gedachte om een gezonde maar vooral liefdevolle gezinsdynamiek te bewerkstelligen is er vaak wel, maar in plaats daarvan kan er toch sprake zijn van een (wederzijdse)machtsstrijd. Daarnaast zijn er uiteenlopende omstandigheden die van invloed kunnen zijn voor een verstoorde relatie. De relatie tussen ouder(s) en kind(eren) kan door bepaalde gewoontes zoals, vanzelfsprekend gedrag of ingesleten patronen, zodanig problematisch worden dat het raadzaam is om een gezinscoach of gezinsbegeleider te raadplegen. 

Wat is gezins-coaching?

Gezins-coaching is een laagdrempelige manier om adequate ondersteuning te krijgen bij probleemsituaties die te maken hebben met gedrag. De coach komt bijvoorbeeld bij u thuis en helpt u in het dagelijks leven met uw gezin. Bijvoorbeeld bij problemen in de opvoeding, met school, huisvesting, financiën en/of persoonlijke relaties. Dit traject kan flexibel worden ingezet. Soms is het nodig om eerst met ouder(s) of kinderen apart in gesprek te gaan, maar uiteindelijk wordt het hele gezin betrokken bij de coaching. De coach richt zich op de ontwikkeling van nieuwe vaardigheden bij het opvoeden en het samenzijn. De communicatie tussen ouders en kinderen wordt hersteld en er worden nieuwe/andere omgangsvormen besproken en/of aangeleerd die blijvend zijn. 

Wat doet een gezinscoach?

Een gezinscoach komt in overleg bij u aan huis en brengt in kaart waar het (actuele) probleem (mogelijk) vandaan komt. Door in gesprek te gaan wordt het doel en het plan van aanpak besproken. Hierbij wordt het hele gezin betrokken. Om tot actie over te gaan is het wenselijk maar ook belangrijk dat elk gezinslid bereid is, om dezelfde inspanning te leveren. De coach belicht de voordelen en moedigt aan. De coach observeert, adviseert, begeleidt, monitort en evalueert het hele traject met als doel het gezin weer bijeen te krijgen. Het welzijn van het gezin maar vooral ook elk gezinslid afzonderlijk staat centraal. Het gezamenlijke doel wordt bewaakt en daadkrachtig uitgevoerd. De ‘triggerpunten’ worden preventief belemmerd of zo mogelijk gestopt. De coach kijkt naar de reden van het probleem en de gevoelens die daarbij komen kijken. Een gezinscoach doorbreekt vastgelopen maar vooral ongezonde leefpatronen.

Hoe werkt een gezinscoach?

De coach werkt met het drie fasen model die voor u uiteengezet wordt tijdens het persoonlijke intakegesprek. Dit is een methode die in stappen is verdeeld en start met de probleemverheldering, daarna stromen we door naar de probleemnuancering, om vervolgens in actie te komen met de probleembehandeling. Dit is de eigenlijke coaching. De coach start haar werk door het waarnemen/observeren van gedrag, gewoontes en vanzelfsprekendheid. De coach kijkt naar de invulling van de rolverdeling binnen het gezin en de daarbij behorende dagbesteding. Onderlinge communicatievormen, lichaamstaal en het taalgebruik is ook een aandachtspunt. Daarnaast richt de coach zich op rust, reinheid, regelmaat en de manier waarop dit tot stand komt. Hierbij is bewustwording (zo mogelijk) bij elk gezinslid een aandachtspunt, zodat oorzaak en gevolg duidelijk wordt. De coach werkt op gelijkwaardig niveau. Dit wil zeggen dat er sprake is van wederzijds respect en de bereidheid om te veranderen. Met behulp van schema’s, illustraties, werkbladen en/of creatieve activiteiten wordt gezamenlijk aan het doel gewerkt. Zo kan er tevens een werkvorm worden toegepast om elkaar aan te moedigen of de rolverdeling in goede banen te leiden. De autoriteit blijft bij de ouder(s) en/of verzorger(s) van het gezin liggen. De coach draagt zorg voor communicatiemomenten en evaluatiegesprekken. Dit komt niet alleen voorafgaand tot stand maar ook tussentijds.  

Tot slot
De coach biedt u alternatieven aan voor het opvoeden van uw kind(eren), wanneer uw manier niet helpend blijkt te zijn. Na de coaching kan het gezin weer op een gezonde en gelukkige manier het dagelijkse leven voortzetten. Plezier en rust zijn wedergekeerd en het respect voor elkaar is hersteld. Doordat de balans (weer) hersteld is, heeft ieder gezinslid weer iets nieuws geleerd. Er is begrip en geduld om de eventuele volgende ‘crisis’ situaties op een verantwoorde, maar vooral liefdevolle manier gezamenlijk op te lossen.

 

Het Anker biedt aanvullend relatie coaching voor volwassenen met allerlei uiteenlopende problemen. Meer informatie hierover vindt u onder het tabblad  relatiecoach.